dinsdag 10 januari 2023

Berekening prijsplafond stroom en gas, per dag


Berekening prijsplafond stroom en gas, per dag

Overzicht met verbruik i.v.m. de datum van de jaarlijkse afrekening

De datum van jouw eindafrekening bepaalt hoeveel energie je daarvoor en daarna mag verbruiken om onder het prijsplafond te blijven. In de lijst hieronder vind je hoeveel stroom en gas je kunt verbruiken, zonder boven het plafond uit te komen. Bepalend is uw verbruik vanaf 1 januari 2023 tot de datum waarop uw jaarafrekening wordt gebaseerd, meestal 1 jaar na start van uw contract of verlenging.
Ook staat aangegeven hoeveel "restant" u na die datum nog binnen het prijsplafond kunt verbruiken.
LET OP:  u kunt géén ongebruikt verbruik meenemen naar de periode ná de jaarafrekening.

Lijst met verbruik per dag:  Prijsplafond per dag (PDF 0,7Mb)

Bron gegevens:  Dagblad van het Noorden

Hoe werkt het?  bron: nos.nl
De overheid heeft het plafond van 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom verdeeld over de 365 dagen van het jaar en daarbij rekening gehouden met het gemiddelde verbruik van gas en stroom in Nederland op elke dag in het jaar. Zo heb je op een winterdag een hoger plafond op gas dan op een zomerse dag, omdat we in de winter gemiddeld meer gas verstoken dan in de zomer.
Met die 'dagelijkse verbruiksplafonds' gaat de energiemaatschappij dan berekenen welk deel van jouw verbruik onder het prijsplafond valt van 2023, en welk deel van jouw verbruik nog in 2022 viel, zonder prijsplafond. Zo wordt jouw rekening opgeknipt in twee delen: voor en na het prijsplafond. Maar ook het prijsplafond van 2023 wordt zo in tweeën geknipt: voor en na jouw jaarlijkse afrekening.
Als de jaarafrekening bijvoorbeeld op 1 maart komt, dan zal de energiemaatschappij volgens die dagelijkse verbruik-plafonds berekenen hoeveel van jouw verbruik heeft plaatsgevonden van 1 januari tot 1 maart, onder het prijsplafond met het tarief van 1,40 euro, en welk deel van de totale jaarafrekening van 1 maart 2022 tot 31 december in 2022 heeft plaatsgevonden, tegen de markttarieven die nu nog gelden.
Na 1 maart geldt precies hetzelfde. Zo heb je te maken met twee verbruiksplafonds; eentje van 1 januari tot 1 maart van 410 kuub gas, en een nieuw verbruiksplafond voor de rest van volgend jaar van 790 kuub. Voor stroom geldt een verbruiksplafond van 620 kWh tot 1 maart en 2280 kWh voor de rest van het jaar.

PS: 
Bij een tussentijdse tariefwijziging kan een tussenberekening gemaakt worden. Zie hiervoor de informatie van uw energieleverancier.

 

Onze sponsoren

van Oosten bloemen.png
HGeldens .png
Gemeente Valkenswaard logo.png
Allround Printing  .png
Hendriks-Keukens.png
Rabobank.png
Daams Houthandel.png
Speeltuin Geenhoven .png
Gijsbers-50_jaar.png