zondag 28 maart 2021

Vervang uw oude, stalen gasleidingen in uw huis


Vervang uw oude, stalen gasleidingen in uw huis

Stalen gasleidingen kunnen roesten en moeten daarom vervangen worden.

Vervang uw oude, stalen gasleidingen

De gemeente Valkenswaard roept eigenaren van een huis dat ouder is dan 1986 op om hun oude, stalen gasleidingen te vervangen. Sinds 1986 is het verboden om stalen gasleidingen toe te passen in woningbouw. In onze gemeente staan in diverse wijken huizen met een bouwjaar vóór 1986, die nog zijn gebouwd met stalen gasleidingen. Sommige bewoners hebben die leidingen al vervangen. Voor de andere huizen geldt dat de leidingen inmiddels een leeftijd hebben bereikt waarop gaslekkage op de loer ligt.

Door vocht in de kruipruimte kunnen onbehandelde stalen leidingen gaan roesten. Het is van groot belang dat een gasleiding in een kruipruimte van goede kwaliteit is, omdat bij een defect aan de gasleiding de kruipruimte kan vollopen met gas. Stalen gasleidingen die zijn omhuld door een mantelbuis zijn veiliger, omdat gas bij lekkage uiteindelijk boven de grond ontsnapt.

Voorkom ongelukken

Bent u eigenaar van een woning met een bouwjaar van vóór 1986 met stalen gasleidingen? Dan verzoekt de gemeente u om de leidingen te vervangen. Wethouder Kees Marchal (Volkshuisvesting): “Het kan zorgen voor zeer onveilige, zelfs gevaarlijke situaties. Niet alleen voor uzelf maar ook voor andere inwoners van Valkenswaard. We willen toch allemaal een goede buur zijn? Ik wil inwoners oproepen om de gasleidingen te vervangen voordat er ongelukken mee gebeuren.”

U bent verantwoordelijk

Het vervangen van de leidingen is een taak waarvoor, volgens de Woningwet, de woningeigenaar verantwoordelijk is. De gasnetbeheerder is alleen verantwoordelijk voor het deel van de gasleiding naar de gasmeter, dit deel is gewoonlijk niet van staal.
In sommige woningen is dit gedeelte nog wel van staal. Hier wordt dit door de gasnetbeheerder zonder kosten vervangen. Bij twijfel kunt u hierover contact opnemen met de gasnetbeheerder.

Een duurzaam alternatief voor aardgas

Wethouder Theo Geldens (Milieu en duurzaamheid): “Denk als u uw gasleidingen gaat vervangen eens aan de duurzame alternatieven voor aardgas. U kunt bijvoorbeeld met een elektrische zonneboiler uw water verwarmen, een warmtepomp installeren, of koken op inductie. 

Vragen?

Met vragen over dit artikel kunt u contact opnemen met de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente Valkenswaard. Dit kan via het e-mailadres TenH@valkenswaard.nl  of via het telefoonnummer 040-2083444.

Meer informatie vindt u op www.valkenswaard.nl/gasleidingen 

 

 

Onze sponsoren

HGeldens .png
Gijsbers-50_jaar.png
Gemeente Valkenswaard logo.png
Rabobank.png
Speeltuin Geenhoven .png
Allround Printing  .png
Daams Houthandel.png
Hendriks-Keukens.png
van Oosten bloemen.png