Komende activiteiten van de werkgroep Biodiversiteit worden aangekondigd in onze Agenda op deze website.
Voor algemene informatie over deze werkgroep klik hier.
De Werkgroep Biodiversiteit is bereikbaar via e-mail: biodiversiteitkerkakkers@gmail.com
Op deze pagina ziet u de berichten van de Werkgroep Biodiversiteit.
Biodiversiteit in onze wijk
In december 2022 is er een oproep gedaan om in de wijk Kerkakkers een werkgroep Biodiversiteit te starten. Madeleine Wolterink werd meteen enthousiast. Toen haar kinderen naar de Pionier gingen heeft ze zich ingezet om de speel-/natuurtuin en het natuuronderwijs op deze school te realiseren.
Hoe leuk is het nu om op wijkniveau te kijken naar de gesteldheid van groen, natuur en biodiversiteit. Samen met buurtgenoten ideeën uitwerken om de wijk groener te maken en hierdoor insect- en vogelvriendelijker.
De werkgroep kreeg vorm, Ankie Slaats, Jan Gijsbers en Venantia van den Ing sloten aan. Inmiddels zijn er tal van ideeën geuit en enkelen hebben een uitvoerbare vorm gekregen. Het doel van de werkgroep biodiversiteit is meervoudig; We willen de samenwerking binnen de wijk stimuleren en samen ervoor zorgen dat door vergroening de populatie van insecten (waaronder bijen en vlinders) groeit en andere diersoorten onze wijk bezoeken.
Wat is biodiversiteit
Biodiversiteit is al het leven – dieren, planten, mensen, schimmels en micro-organismen – dat zich over miljarden jaren over de aarde heeft verspreid en is geëvolueerd tot de wonderlijkste vormen en soorten. Het zorgt voor evenwicht in de natuur.
Waarom is biodiversiteit belangrijk
Soorten zijn onderling van elkaar afhankelijk. Roof-en prooidieren, dieren en de plantensoorten die ze eten, schimmels in de bodem en boomwortels. Hoe diverser een gebied, hoe meer verbinding tussen organismen, hoe rijker en beter bestand het is tegen veranderingen zoals klimaatverandering, ziektes en plagen. Door de biodiversiteit te beschermen, beschermen we onszelf.
Zaaien, tegelwippen, boomspiegels en bloembollen
Hiermee starten we onze acties voor 2023.
In september willen we aandacht vragen voor de boomspiegels op gemeentegronden. Het is toch geweldig als deze tijdens de burendag beplant kunnen gaan worden. Wil je zelf een boomspiegel adopteren en vergroenen? Meld dit bij onze werkgroep. Samen met de gemeente kijken we naar de mogelijkheden. Meer hierover in een volgende nieuwsbrief.
In het najaar willen we een bloembollenactie starten. Heb je ideeën, wil je meewerken, laat het ons weten.
Spreken deze projecten je aan? Ben je iemand die de wijk groener wil zien? Steek je graag je handen uit je mouwen of deel je graag je kennis? Je bent welkom om ons biodiversiteitsteam te versterken. Wij zijn te bereiken via e-mail: biodiversiteitkerkakkers@gmail.com
Hee zaai de mee?
Om de werkgroep Biodiversiteit te introduceren in onze wijk zat er bij de nieuwsbrief van mei 2023 een zakje bio bijenmengsel zaad. Door deze zaadjes uit te strooien in je (voor)tuin of (balkon)pot zal dit niet alleen bijdragen aan een heerlijke plek voor insecten, maar zal het de wijk een fleurige aanblik geven. Tijdens onze verkenningstocht door de wijk viel het op dat er nog plekken genoeg zijn om te vergroenen.
Deze zaadjes kunnen een begin zijn.
Zaai jij ook mee voor een fleurige wijk?
Tegelwippen in Valkenswaard
De Gemeente Valkenswaard doet mee aan de landelijke actie Tegelwippen.
Tot 21 mei 2023 heeft de gemeente Valkenswaard een campagne om “verstening” te verminderen en vergroening te bevorderen.
Zelf kijken ze naar de mogelijkheden op gemeentegrond en in de openbare ruimte. Maar ook jij kunt meedoen: Tegel eruit en groen erin.
Waarom tegelwippen? Door verharding uit je tuin te halen kan het regenwater beter weg in de grond. Dit is goed voor de planten, het grondwaterpeil en voorkomt overbelasting van het riool. Ga jij ook Tegelwippen? Laat het ons dan even weten: biodiversiteitkerkakkers@gmail.com
Wist je dat een versteende tuin in de zomer veel heter is dan een groene tuin? Bomen en planten zorgen voor verkoeling. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit. Je zult er versteld van staan als je ziet welke vogeltjes en insecten er ineens je tuin bezoeken. Groen is gezond Een groene omgeving heeft een positief effect op het welbevinden van de mens. Het valt op dat er sinds Corona meer mensen een dagelijks rondje lopen in de wijk. Door het zien en ruiken van groei en bloei geeft zo’n ommetje nog meer beleving. Door met wijkbewoners samen te werken aan het vergroten van groene oppervlaktes in de omgeving ontstaat er een versterking van sociale samenwerking binnen de wijk. Samen zorgen we voor een groene, biodiverse en klimaatbestendige leefomgeving. Meer info over de actie zie:
www.valkenswaardig.nl/tegeleruit
Tiental bewoners leren fruitbomen snoeien, met dank aan Teun de Zeeuw
Op de 1e zaterdag van maart waren een tiental bewoners van de wijk Kerkakkers komen kijken hoe de fruitbomen in de openbare boomgaard werden gesnoeid door onze expert Teun de Zeeuw en met de hulp van Jan Gijsbers. Er werden veel vragen gesteld zoals wat is de beste snoeitijd, wat te doen tegen luis in de fruitboom en het slijpen en schoon- houden van gereedschap.
Volgende snoeibeurt is weer begin maart, en wordt aangekondigd in onze Agenda op deze website.
Hieronder een kleine samenvatting van wat we geleerd hebben:
• Steenvruchten zoals de pruim moet je na de oogst snoeien;
• Appel-/perenbomen bij voorkeur in november maar het kan t/m februari;
• Waterloten moet je eruit knippen;
• Luis kun je wegspuiten met water. Dit is milieuvriendelijk;
• Takken die naar binnen groeien wegknippen zodat de boom binnenin openblijft;
• Jonge takken kun je naar beneden buigen, vast zetten en zo laten groeien zodat je makkelijker het fruit kunt plukken.
Na een uurtje waren alle bomen gesnoeid en nu hopen we op een goede oogst!
Madeleine Wolterink, werkgroep biodiversiteit.