zaterdag 28 september 2024

Woongroep in het voormalige inloophuis


Woongroep in het voormalige inloophuis

Tijdelijke woongroep in het pand Kard de Jongstraat 6

Beste buurtbewoner(s),

Yuna (zorggroep Hilzijn) gaat vanaf half oktober 2024 op de Kardinaal de Jongstraat 6 in Valkenswaard, 8 jonge statushouders huisvesten en begeleiden. De opvang gebeurt in afstemming met gemeente Valkenswaard.
De jongeren die in de woning komen te wonen zijn in de leeftijd van 16-18 jaar. Ze zijn al behoorlijk zelfstandig maar nog niet genoeg om helemaal zelfstandig te kunnen wonen.
We begeleiden de jongeren naar meer zelfstandigheid en helpen hen bij de integratie in de gemeente Valkenswaard.
De jongeren krijgen ambulante begeleiding van ca 8-11 uur per dag.

Wie zijn wij?
Wij zijn de afdeling Yuna van zorggroep Hilzijn uit Horn. Sinds september 2022 zijn wij contractpartner van Stichting Nidos. Dat betekent dat wij statushouders in de leeftijd van 15-18 jaar opvangen en begeleiding in diverse woonvormen. Dit doen wij in de provincie Limburg en een gedeelte van Noord -Brabant.

met vriendelijke groet,
Namens Yuna/ Zorggroep Hilzijn
Mevr. Y. Parren, manager AMV Opvang
Rijksweg 13 - 6085 AA - Horn
0475 744030

 

VRAGEN EN ANTWOORDEN
Wij hebben een aantal vragen en antwoorden voor u op een rij gezet. Mocht uw vraag er niet bij staan, neem dan gerust contact met ons op of via info@hilzijn.nl

Waarom zijn de jongeren in Nederland?
De jongeren, veelal jongens, zijn vanwege een onveilige situatie in hun thuisland gevlucht zonder hun ouders of familie en zijn dus alleen. Tot hun 18e vallen ze daarom onder voogdij van Nidos. Ouders sturen hun kind vooruit om een aantal redenen:
- Er is geen geld voor de reis van andere familieleden (de reis is vermoedelijk goedkoper voor een minderjarige);
- De vader van het gezin moet nog geld blijven verdienen in het land van herkomst om de familie te onderhouden.

Waar komen de jongeren vandaan?
De jongeren komen voornamelijk uit Syrië en Eritrea.

Hoe oud zijn de jongeren?
De leeftijd van de jongeren ligt tussen de 16-18 jaar.

Hoe worden de jongeren bij ons gehuisvest en is er begeleiding aanwezig?
Op de Kardinaal de Jongstraat 6 worden de jongeren opgevangen in een zgn. KWE+ Kleine wooneenheid (KWE+)
Jongeren tot 21 jaar die al redelijk zelfstandig zijn maar nog niet genoeg om zelfstandig te kunnen wonen ,worden opgevangen in kleine wooneenheden. In deze woonvorm wonen 8 jongeren samen en krijgen circa 90 uur per week ambulante begeleiding . De begeleiding is dagelijks aanwezig. In het weekend worden er mogelijk minder uren ingezet omdat jongeren dan veelal werken of afwezig zijn.

Waar zijn de ouders van de jongeren?
De ouders en familie van deze jongeren bevinden zich meestal nog in het land van herkomst. Door de begeleiding wordt in een vroeg stadium geprobeerd contact te leggen met de ouders en familie, waar ze zich ook bevinden. Op het moment dat de ouders zich in Nederland bevinden, wordt er ingezet op een zo snel mogelijke hereniging van het gezin. Dit houdt in dat de jongere samen met zijn familie wordt gehuisvest elders in de gemeente Valkenswaard Dit is een verantwoordelijkheid van de gemeente, die op basis van de Huisvestingswet 2014 de wettelijke taak heeft om vergunninghouders te huisvesten.

Wat hebben de jongeren al meegemaakt voordat ze in Nederland zijn gekomen?
De jongeren zijn al lang op de vlucht wanneer ze in Nederland aankomen. Ze hebben over het algemeen al een hele geschiedenis achter de rug. Deze jongeren willen vooral een zo normaal mogelijk leven opbouwen.
Meedoen in de maatschappij en naar school gaan, zijn daar een belangrijk onderdeel van. Ze ervaren dit vaak als helend, doordat ze even niet bezig zijn met het gemis van hun familie en de ellende in hun thuisland. Er wordt daarom ingezet op een zinvolle dagbesteding.

Hebben de jongeren een verblijfsvergunning en wie is nu verantwoordelijk voor hen?
De jongeren zijn in het bezit van een verblijfsvergunning voor een periode van 5 jaar. Het behoud van de verblijfsvergunning is een belangrijke reden voor de jongeren om zo goed mogelijk te integreren in de Nederlandse samenleving.
Stichting Nidos (www.nidos.nl) voert als onafhankelijke voogdijinstelling, op grond van de wet, de voogdijtaak uit voor alle alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) die in Nederland verblijven. Daarnaast zorgen zij landelijk voor de opvang en begeleiding van AMV met een verblijfsstatus. Nidos is opdrachtgever van verschillende contractpartners die de begeleiding en huisvesting van deze jongeren verzorgen.

Waaruit bestaat de begeleiding die Yuna van Zorggroep Hilzijn biedt?
Hilzijn bereidt de jongeren voor op een zelfstandig leven in Nederland en helpt hen bij hun verdere ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan huiswerk maken, boodschappen doen en koken, maar ook het leren hoe je respectvol met anderen omgaat en het accepteren van in ons land gangbare normen en waarden. Jongeren kunnen alleen leren en groeien als ze kunnen leven in een veilige woonomgeving. Daarmee bedoelen we een veilig leefklimaat met respect voor ieders eigenheid.

Welk onderwijs krijgen de jongeren?
Onderwijs voor deze jongeren is maatwerk en is gericht op het leren van de Nederlandse taal, het inburgeren in ons land en het ontwikkelen van een realistisch toekomstperspectief. De jongeren volgen onderwijs bij de Internationale Schakel Klas in de regio. Daarna stromen ze door naar het reguliere onderwijs of volgen ze één van de leerroutes van inburgering.

Waar kunt u terecht met een klacht over een van de jongeren?
Uiteraard streven wij ernaar een goede buur voor u te zijn. Dat geldt zowel voor de jongeren als voor ons als begeleiders. Toch kan zich een situatie voordoen waarover u met ons in gesprek wilt. Daar staan wij te allen tijde voor open, dus schroom niet om contact op te nemen met de dienstdoende begeleider. Samen gaan we op zoek naar een oplossing!
Wanneer een jongere ontoelaatbaar gedrag vertoont dat invloed heeft op de woongroep of de omgeving, dan wordt deze overgeplaatst naar een andere locatie.

U wilt graag helpen. Waar kunt u zich melden?
Rijksweg 13 - 6085 AA - Horn
telefoon: 0475 744030
e-mail:  info@hilzijn.nl 

Wij waarderen het zeer wanneer u ons als buurtbewoner wilt ondersteunen met bijvoorbeeld het leren van de Nederlandse taal. Omdat we nu nog niet weten waar behoefte aan is, willen wij u vragen contact met ons op te nemen om samen te kijken wat er mogelijk is.

Onze (sport)vereniging wil graag een plek aanbieden. Kan dat?
Om de jongeren zo veel mogelijk mee te laten doen aan activiteiten in de wijk stimuleren we deelname aan het verenigingsleven. Wanneer u in die zin iets voor de jongeren kunt betekenen, horen we dat graag. Maar ook elk individueel initiatief is welkom. Denk bijvoorbeeld aan een avond in de week met een groep jongeren joggen, koken of misschien een fiets repareren. Initiatieven zijn van harte welkom!

Waar kan ik de rechtstreekse contactgegevens van mijn nieuwe buren vinden?
U kunt ons bereiken op de volgende telefoonnummers of via de mail info@hilzijn.nl 
Receptie HIlzijn 0475-744030 maandag-vrijdag 8.30-16.30uur
Bereikbare dienst YUNA 085-0047697 bij calamiteiten 24/7

 

Onze sponsoren

Daams Houthandel.png
Gemeente Valkenswaard logo.png
Speeltuin Geenhoven .png
Allround Printing  .png
Hendriks-Keukens.png
Gijsbers-50_jaar.png
HGeldens .png
Rabobank.png
van Oosten bloemen.png